Vlasroute
Follow the Blue Line

WELKOM BIJ VLASROUTE

Follow the Blue Line

2020

Vlasroute “Follow the Blue Line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. 

De vlasroute start 20 juni 2020. Vanaf 10.00 uur zijn alle locaties open.

De start van de route is bij Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Hier ontvang je de nieuwe flyer met tips en informatie.

Twee locaties zijn het hele jaar te bezoeken. Dit zijn Ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn te Blije en het Vlasmuseum te Ee. 

VLASVELDEN In mei 2020 zijn er drie vlasvelden ingezaaid met vezelvlaszaad. Deze velden zijn in Blije, Ternaard en Engwierum. In Blija aan de Farewei richting Farebuorren. Ternaard aan de Holwerderweg 11 (nabij Fiskbuorren) en een proefveld aan de Tempelsteed 1 te Engwierum. Het vlasveld in Ternaard is in samenwerking met Agrarisch Collectief Waadrâne. De vlasvelden bij Blije en Ternaard staan nu in bloei!


VLASDAGEN - Tijdens de vlasdagen zijn alle locaties open met extra demonstraties en activiteiten. De eerste vlasdag is op zaterdag 20 juni 2020. De volgende vlasdagen zijn op 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli en 1 augustus

Blije - Bij Kleine-Lijn kun je het ambacht beleven van het linnen bedrukken.  Zaterdag 27 juni - Natuurlijk verven met planten en wieren uit het waddengebied. Meer info op kleur van het wad


Blije - Demonstraties vlechtwerk. Maak kennis met het ambacht en Douwe van de Weij laat u zien hoe je kan vlechten met vlas en riet. Ook kunt u hier aan de slag met vlas. U kunt samen met Douwe vlas repelen. Repelen is één van de vele bewerkingen van het vlas.

Ee - En in het vlasmuseum demonstraties vlasverwerken o.a.  repelen, braken, zwingelen etc. I.v.m. corona en de huidige maatregelen is het vlasmuseum hoofdzakelijk onbemand. Mocht u toch graag met een vrijwilliger van het museum willen praten of wilt u een demonstratie zien? Dan kan dat, door te bellen met: 06 – 30 96 45 60 Groepen minimaal één dag van te voren reserveren!

AGENDA de agenda wordt wekelijks gewijzigd met nieuwe activiteiten tijdens de vlasdagen. 

Zaterdag 20 juni - VLASDAG Vanaf deze datum weer heerlijke VLASKOEKEN verkrijgbaar bij Veldzicht te Metslawier

Zaterdag 27 juni - VLASDAG met presentatie van Kleur van het Wad.

Zaterdag 11 juli - VLASDAG - Wolly Prins van WOLDIE staat met eigengemaakte natuurlijke vlaszeep in de tuin van Kleine-Lijn. Heerlijke zachte zeep met lijnzaad.

Nieuw op de route is Veldzicht Metslawier. Bar/café met lunchroom en B&B. Of slapen in een oude Art Deco Landbouwschool te Metslawier. Dat kan natuurlijk ook bij BinnenInn! Hier kreeg men vroeger onderwijs over het telen van vlas. 

Café Veldzicht in Metslawier is tijdens de vlasdagen geopend voor een bakje koffie met o.a. de heerlijke vlaskoeken of iets anders lekkers. Ook kunt u hier heerlijk lunchen of een hapje eten. Mooie bijkomstigheid is dat dit eetcafé onlangs compleet vernieuwd is.  

Eveneens nieuw op de vlasroute is vlechtwerker Douwe van der Weij uit Blije 

Douwe laat zien hoe je o.a. eendenkorven kunt vlechten met vlas en riet. 

Voor mensen die de vlasroute Follow the Blue Line willen afleggen, is dit hét moment om de vlasbloemen te komen bewonderen. De bloeitijd van vlas is kort. De vlasbloem behoort namelijk tot de Efemeriden, oftewel de eendaagse bloemen. De vlasplant groeit snel en na een aantal weken gaat hij zich vertakken. Er komen op deze toppen een tiental blauwe of witte bloemetjes. ’s Morgens vroeg gaan de bloempjes open en tegen de middag vallen de blaadjes alweer af. Omdat de bloemetjes niet allemaal tegelijk open gaan duurt de bloei van het vlas in totaal een paar weken. Elke morgen opnieuw is dan een lichtblauw golvende zee van bloempjes te zien. Een magisch tafereel. 

NIEUWS - De expositie Onderweg, de reis van het linnen, is in 2020 te zien Duitsland. Tot en met juli in Berge en daarna reist de expositie naar Osnabruck in het Kreishaus te Duitsland. 

In OBE te Leeuwarden komt een expositie over vergeten rassen. Ook vlas wordt hier onder de aandacht gebracht! Van 14 augustus t/m 17 oktober 2020. LOCATIES

Blije, Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Tevens demonstraties en workshops zeefdrukken op linnen. Open van di t/m za 10.00-17.00 u

Adres: Stationsweg 29 - 9171 LR -  Blije

Blije, Douwe van der Weij - Vlechtwerker van o.a. eendenkorven. Open op zaterdag tijdens de vlasdagen en op afspraak. Telefoon 06-81940226

Adres: Zwarteweg 11 - 9171 LK - Blije

Metslawier, Veldzicht - bar / cafe / lunchroom

Adres: Roptawei 14  - 9123 JB - MetslawierOpen van di t/m zo vanaf 10.30 u 

Ee, Braakhok - vlasmuseum over vlasverwerking

Adres: Foeke Sjoerdsstrjitte 9 - 9131 LB - Ee 

Open van ma t/m zo 10.00-17.00 u . Het vlasmuseum is vrij toegankelijk. Er zijn geen demonstraties i.v.m. Covid 19. 

Engwierum, Vlasveld Familie Sipma en boerderijwinkel Timpelsteed.  Open maandag 13.00 -16.00 u en donderdag 13.00-20.00 u

Adres: Tempelsteed 1 - 9132 LK - Engwierum. 

Contactpersoon

Nynke Runia

Tel. 06- 29 17 35 19

info@kleine-lijn.nl

Download hier de flyer met adressen vlasroute 2020

Kinderboek: Het meisje en de magische vlasbloem

‘Het meisje en de Magische vlasbloem’ is een kinderboek dat speciaal is geschreven voor vlasmuseum It Braakhok in Ee. Schrijfster Klasina van der Werf  

Bonus voor vlasroute Noardeast-Fryslân


Zeefdruk op handgeschept vlasvezelpapier

Theetuin Kleine-Lijn