Vlasroute
Follow the Blue Line

WELKOM BIJ VLASROUTE

Follow the Blue Line

2021

Vlasroute “Follow the Blue Line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. 

De vlasroute sluit dit jaar aan bij het thema ODE AAN HET LANDSCHAP. Op de vlasroute is er aandacht voor natuur, kunst, ambacht en cultuur. We houden u wekelijks op de hoogte via de website en Facebookpagina. 

Deze zomer iedereen vlasboer! Doe je mee?

Ter voorbereiding van de Vlasroute Follow the Blue Line is er op de 100ste dag gratis DAMARA vezelvlaszaad uitgedeeld. Zodat iedereen deze zomer kan genieten van dit blauwe wonder. Deel foto's van je vlastuin op sociale media en laat ons meegenieten van de groei en bloei van jouw vlastuin. 

VLASROUTE 2021

De start van de route is bij Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Hier ontvang je de nieuwe flyer met tips en informatie.

Twee locaties zijn het hele jaar te bezoeken. Dit zijn Ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn te Blije en het Vlasmuseum te Ee. 

VLASDAGEN 2021 - 19 juni, 26 juni, 3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli en op 7 augustus. Op deze vlasdagen zijn  alle locaties open van 10-17 uur met diverse activiteiten en demonstraties. 

Aanvullend programma 19 juni - Workshop lijnzaad en voeding - van 10.00 - 11.30 uur - Kosten € 10.- p.p. Deze workshop zal ook zaterdag 10 juli gegeven worden.

In deze workshop geeft Nynke Boersma je een aantal manieren om het lijnzaad en de lijnzaadolie te verwerken in je voeding. In de workshop ga je er praktisch mee aan de slag. Ook krijg je een reader met alle informatie en recepten mee. De workshop zal plaatsvinden op biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed in Engwierum en wordt gegeven door Nynke Boersma van ‘Centrum voor Gezonde Keuzes’. Geef je op door een mail te sturen naar: centrumvoorgezondekeuzes@gmail.com

Zaterdag 19 juni - Wolly Prins van Woldie aanwezig bij Kleine-Lijn met Vlaszeep.VLASVELDEN 2021 - Er zijn vijf vlasvelden langs de vlasroute. Deze velden zijn in Blije, Ternaard, Ee en Engwierum. In Blija aan de Zwarteweg en Ljouwerterdyk. Nabij Ternaard aan de Holwerderweg 11 genaamd Fiskbuorren. Ook is er een vlasveld naast Humaldawei 26 te Ee. En in Engwierum bij de locatie Timpelsteed.

18 augustus 2020 - Vlasveld Ternaard, nabij Fiskbuorren. Met dank aan Waadrane en Beespoke

Blije - Bij Kleine-Lijn kun je het ambacht beleven van het linnen bedrukken. En presentatie van Kleur van het Wad - Natuurlijk verven met planten en wieren uit het waddengebied. Meer info op kleur van het wad

Ee - En in het vlasmuseum demonstraties vlasverwerken.  Het museum is gratis toegankelijk.Veldzicht in Metslawier is geopend voor een bakje koffie met o.a. de heerlijke vlaskoeken of iets anders lekkers. Ook kunt u hier lunchen of een hapje eten. Mooie bijkomstigheid is dat dit eetcafé onlangs compleet vernieuwd is.  Of slapen in een oude Art Deco Landbouwschool te Metslawier. Dat kan natuurlijk bij BinnenInn! Hier kreeg men vroeger onderwijs over het telen van vlas.

Vlechtwerker Douwe van der Weij uit Blije laat zien hoe je o.a. eendenkorven kunt vlechten met vlas en riet. Open op afspraak!

NIEUW op de route - Expositie van Hennie Dijk-Stel met botanische tekeningen


 De bloeitijd van vlas is kort. De vlasbloem behoort namelijk tot de Efemeriden, oftewel de eendaagse bloemen. De vlasplant groeit snel en na een aantal weken gaat hij zich vertakken. Er komen op deze toppen een tiental blauwe of witte bloemetjes. ’s Morgens vroeg gaan de bloempjes open en tegen de middag vallen de blaadjes alweer af. Omdat de bloemetjes niet allemaal tegelijk open gaan duurt de bloei van het vlas in totaal een paar weken. Elke morgen opnieuw is dan een lichtblauw golvende zee van bloempjes te zien. Een magisch tafereel. LOCATIES

Blije, Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Tevens demonstraties en workshops zeefdrukken op linnen. Open van di t/m za 10.00-17.00 u

Adres: Stationsweg 29 - 9171 LR -  Blije

Blije, Douwe van der Weij - Vlechtwerker van o.a. eendenkorven. Open op afspraak. Telefoon 06-81940226

Adres: Zwarteweg 11 - 9171 LK - Blije

Ternaard, Fam. de Jong i.s.m. Selden Sa - Linnen uit de Aardappelautomaat

Adres: Nesserwei 9 - 9145 CE - Ternaard. Open 24/7

Metslawier, Veldzicht - bar / cafe / lunchroom

Adres: Roptawei 14  - 9123 JB - MetslawierOpen van di t/m zo vanaf 10.30 u 

Ee, Braakhok - vlasmuseum over vlasverwerking

Adres: Foeke Sjoerdsstrjitte 9 - 9131 LB - Ee 

Open van ma t/m zo 10.00-17.00 u . Het vlasmuseum is vrij toegankelijk. 

Engwierum, Vlasveld Familie Sipma en boerderijwinkel Timpelsteed.  Open maandag 13.00 -16.00 u en donderdag 13.00-20.00 u. Zaterdag 9.30-15.00 uur. 

Adres: Tempelsteed 1 - 9132 LK - Engwierum. 

Contactpersoon

Nynke Runia

Tel. 06- 29 17 35 19

info@kleine-lijn.nl

Download hier de flyer met adressen vlasroute 2021

Kinderboek: Het meisje en de magische vlasbloem

‘Het meisje en de Magische vlasbloem’ is een kinderboek dat speciaal is geschreven voor vlasmuseum It Braakhok in Ee. Schrijfster Klasina van der Werf  

Zeefdruk op handgeschept vlasvezelpapier

Theetuin Kleine-Lijn